Négyzetháló technika a festészetben

2020.03.19

kisméretű vázlat átvitelének ősi módszere nagy felületre, a falfestészetnél gyakran alkalmazták

Bármilyen papíralapú mintát választhatunk a négyzetrácshoz. Megmérjük a hosszanti oldalát egyenlő nagyságú részekre tagoljuk és ezt a széles oldalával is megtesszük.

A vonalak összehúzásával sakktáblaszerű mintát, négyzethálót kapunk.
Ezt felvisszük a rajzlapra is. Amennyiben a mintáról készült rajzunkat nagyítani vagy kicsinyíteni akarjuk, nem változtatunk a négyzetek számán de az oldalméretet nagyobbra vagy kisebbre vesszük.

A négyzetrács értelemszerűen sok kis négyzetre tagolja a képet. A kis négyzeteken vagy egységeken belül jól érzékelhetők az arányok. Minden egyes négyzetet úgy kezelünk,mintha önálló kép lenne, és  vonalanként átmásoljuk a rajzlapra. Könnyebb dolgunk van, ha a négyzet oldalait érintő vonalakhoz igazodunk.

A négyzetrács: függőleges és vízszintes vonalak amik segítségűl szolgálnak arra, hogy pontosan vigyük papírra a látványt. A négyzetrács azért fontos mert a perspektíva megváltoztatja a látványt.

Miért is van rá szükség?

Mert ha van nekünk egy kisméretű fotónk/képünk vagy esetleg rajzunk amit szívesen megfestenénk egy nagyobb vászonra vagy akár a falra akkor a négyzetháló segítségével méretarányosan tudjuk megjeleníteni a kívánt felületen.